top of page

Gedragen

Wat is er mis met de jeugd? Waarom gedragen zij zich zo bizar! Over deze vraag lees ik volop informatie via tijdschriften, kranten, media artikelen etc.

Een paar kreten, een greep, uit wat de gekte van alle dag lijkt te zijn geworden:

Politie en andere gezagsdragers bekogeld en gewond, hulpverleners bedreigd en gedood, talloze branden en vernielingen aan spullen, vervuiling van de natuur, het onder invloed zijn van middelen, minderjarige steekt iemand neer…en in de hele verre omstreek is er geen ouder te bekennen die het mes uit z’n keukenla mist.

In de afgelopen 25 jaar heb ik van zeer nabij gezien hoe het leven van veel jeugdige eruitziet, welke impact de druk heeft die zij ervaren en het effect daarvan op hun welzijn. Op dit moment wordt ook daar veel aandacht aan besteed.

Een paar kreten, een greep, uit wat de gekte van alle dag lijkt te zijn geworden:

De extreme prestatiecultuur die we met elkaar hebben gecreëerd, de mentale belasting onder de jeugd, de score lijsten waarin we, al vanaf dat we het daglicht zien, worden gemonitord, het veel te hoge tempo waarin we ons moeten voortbewegen, het niveau wat we horen te halen, de invloed van sociale media op onze jeugd, het grote aantal kinderen dat uitvalt in het onderwijs, de heftige situaties waarin kinderen opgroeien of liever gezegd, moeten zien te overleven.

Neem daarbij de lockdowns die we in de afgelopen jaren achter de rug hebben waarin jonge mensen letterlijk niet gezien zijn en het bijkomende feit dat de jeugdzorg onderhevig is aan marktwerking en in stadium code zwart verkeerd, dan kan ik niet anders concluderen dan dat deze zaken voor mij niet los van elkaar staan.

Aan de ernst van het grensoverschrijdend gedrag wil ik niets af doen en al helemaal niemand vrijpleiten, laat ik dat vooropstellen. Maar na 15 jaar lang werkzaam te zijn geweest in de jeugdzorg en 25 jaar moederschap heb ik leren onderkennen dat de jeugd een reden heeft voor het gedrag dat ze ons laten zien.

De kentering die nodig is kunnen we neerleggen bij het systeem, onze maatschappij, de regering en voor een groot deel is dat waar. Maar zoals met alle verandering die nodig is hebben we in de eerste plaats invloed op onszelf en begint de omslag daar.

Willen we dat de jeugd en jongeren zich niet langer zo buitensporig gaan gedragen hebben ze nodig dat ze zich gedragen weten. Gedragen door ouders, opvoeders, familie, buren etc. De eerste cirkel om hen heen zodat ze zich kunnen hechten in het vertrouwen dat ze met hun hele mooie zelf mogen zijn wie ze zijn.

Daarmee bedoel ik dat elk van ons vandaag kan beginnen om de jeugd te zien in hun eigen potentieel, hun eigen kleur, hun eigen vorm van motivatie, hun eigen soort intelligentie, hun tempo, hun manier van denken en voelen en dat we loslaten aan welke verwachtingen ze allemaal moeten voldoen.

Wil je preventie? Wil je bovenstaande grensoverschrijdend gedrag werkelijk verminderen en voorkomen? Willen we weer levenslustige kinderen en Jeugd? Dan zullen wij, de volwassen ouders en opvoeders ons eerst moeten gedragen en erop leren vertrouwen dat onze jeugd zich kan gedragen, als ze gedragen worden in liefde en vertrouwen dat er prachtige jonge mensen in hen schuilgaan.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page