top of page

Geluk

Geluk, wie wil er nou niet een beetje geluk?

In het naar ik aanneem, wel bekende blad de Donald Duck, is oom Dagobert Duck tot op de dag van vandaag compleet in paniek bij alleen al het idee dat zijn geluks-dubbeltje gestolen zal worden. Maar volgens mij verschillen wij niet zoveel van deze rare eend.

Laat ik eens beginnen met wat voorbeelden op te noemen waar een mens geluk mee kan hebben of gelukkig mee kan zijn.

Op dit moment mag je in Amerika toch van geluk spreken als de juiste kandidaat gekozen wordt voor het presidentschap. Wat heb je als mens op dit moment een geluk als je niet over de aardbol hoeft te vluchten op zoek naar een veilig onderkomen en kun je gelukkig zijn als je niet continu in angst hoeft te leven. Van de week vond ik zelf dat ik simpel wat geluk had toen de ketting van mijn fiets er pas afliep toen ik al bijna thuis was.

Op weg naar mijn werk hoorde ik op de radio dat er een onderzoek loopt naar geluk. Mensen zijn het meest gelukkig zo bleek uit een evaluatie van het nog lopende onderzoek als ze met hun familie samen zijn en ze het goed hebben met elkaar.

Wikipedia beschrijft geluk als het stadium waarin we tevreden zijn met onze huidige leefomstandigheden. Bijvoorbeeld omdat ons favoriete seizoen aanbreekt, omdat ons salaris is gestort, als we de partner van onze dromen tegen komen, als we gezond zijn of als het goed gaat met onze kinderen?

En ja, laat ik eerlijk blijven, dit alles helpt zeker mee en draagt bij aan rust en tevredenheid in een mensen hart. Echter, het leven van elk mens leert ons elke dag opnieuw hoe kwetsbaar en broos geluk dan wel niet is.

Want hoeveel zon er ook doorbreekt, het kan bij lange na niet voldoende harten van mensen vullen met warmte en licht. Hoeveel salaris er ook is gestort, als je er geen voedsel en water voor kan kopen, wat is dan de waarde? Hoe fantastische je partner is en hoe goed het met je kinderen ook gaat, er is geen garantie dat dit zo blijft.

Laat ik het anders stellen, zolang we denken dat geluk iets is wat afhankelijk is van omstandigheden en/of personen, die nu of over een uur kunnen veranderen en ons geluk met zich mee kunnen nemen is dat het hiaat in ons denken. We denken dan dat geluk iets is wat de ander ons zal kunnen geven of dat als onze omstandigheden maar gunstiger waren we gelukkig zouden kunnen zijn.

Toon Hermans, mijn favoriete cabaretier, sprak over geluk tijdens een van zijn voorstellingen en zei: ik zoek er ook naar, net als u. Deze man was dol op zijn vrouw, wist zich gesteund door zijn zoon en heeft zijn talent kunnen ontplooien.

Dus heel even…..waar zocht hij dan naar, naar welk geluk was hij dan nog opzoek?

Dat is naar mijn idee een vorm van geluk die niets met bezit te maken heeft en waardoor een mensen hart vrij is van angst.

Op dit moment lees ik twee boeken door elkaar, maar ze sluiten prachtig op elkaar aan. Het ene is van de in Duitsland geboren Eckhart Tolle, De kracht van het nu en het andere boek is van de Vietnamese boeddhistische monnik Tich Nhat Hanh, Geen dood en geen vrees.

Beide vertellen over het geluk wat niet ergens in de toekomst ver weg is op een plek waar al onze wensen en idealen zijn uitgekomen. Beide vertellen dat geluk iets is wat hier en nu bereikbaar is voor ons allemaal.

Omdat geluk een parel is, in ons zelf, die pas gaat glimmen als ze bevrijd wordt van al onze voorstellingen en opvattingen die ons denken heeft over hoe en waar geluk uit bestaat.We raken bevrijd als we stoppen met onszelf te pijnigen hoe iets hoort te zijn en waaraan we moeten of willen voldoen om gelukkig te zijn. In die bevrijde ruimte mag een mens de prachtige ontdekking gaan doen dat geluk in de basis van je eigen wezen aanwezig is.

Het zoals in het voorbeeld van Tich Nhat Hanh, hieronder uitgewerkt in mijn vrije versie: Wij mensen zijn als de golf in de zee. We denken dat we een mooie golf zijn als we hoog komen, we denken dat we erbij horen als we bruisen, we denken dat we geluk hebben als we op de juiste plek aanspoelen. Maar we zijn vergeten dat het fundament van de golf water is. Water maakt zich niet druk over hoog of laag, over bruisen of kabbelen, over waar het stroomt en aanspoelt. Water is gewoon water. Dat is haar zijn waar ze ook gaat, wat ze ook tegenkomt.

Als wij stoppen met te denken als de golf en terug gaan naar ons fundament, ons zijn, kan dat voor ons de plek zijn waaruit we gaan beleven dat alles in ons aanwezig is, ongeacht de omstandigheden, om gelukkig te kunnen zijn.

Een mens neemt zichzelf altijd mee, welke oversteek hij maakt of wie hij tegen komt. Als we bij ons zelf blijven (en je niet bent wat je denkt dat je moet zijn om geluk te hebben) heeft je wezen de kans om er te zijn op dit moment zonder voorwaarde.

Vanaf die plek ben je vrij van angst of pijn over hoe het hoort te zijn om geluk te ervaren en mag je beleven wat jou hart vervult met vreugde. Het koninkrijk van God zal een plek blijken te zijn die heel dicht bij is en niet iets in de verre toekomst waar we alleen kunnen komen als we aan allerlei voorwaarden hebben voldaan.

Je zult ervaren dat de ruimte in je wezen, vrijheid aan je hart schenkt en het geluk van je leven bepaald.

Veel geluk.

Note;

Voor de uitwerking en beoefening van een gelukkig leven raad ik je aan de boeken te lezen die genoemd zij in de tekst.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page