top of page

Neven

Neven

In de familie zijn we goed bedeelt met het mannelijk geslacht. Ik heb alleen maar broers die zelf weer jongens kregen. Trots ben ik dan ook dat het ene meisje wat meestal toch nog ergens opduikt in de familie,  door mij is bemachtigd.  Hoe leuk is het om te zien dat als we oudejaarsdag naar mijn broer met 4 jongens gaan zij zich opdoft alsof ze naar haar vriendje zou gaan. Ruim vier uur neemt ze de tijd, te starten in de badkamer, vervolgens voor de kledingkast en tenslotte voor de kaptafel. Overal wordt gezucht… ik heb niets om aan te trekken, ik zit al een uur met die krultang en heb nog geen krullen. Mam doe dan wat klinkt het na een uur, maar helaas dit werkt niet,  mams weet niets van krultangen en krullen in het haar is een nog onbekender terrein.  Om eén uur begin ik te roepen dat hoe dan ook de afronding moet worden ingezet omdat we gaan vertrekken. Ze haalt het, want voor geen goud van de wereld wil ze het uitje naar haar neven mislopen. Geen wonder, als we aankomen begrijp ik het weer. De neven die al flink aan het stoken zijn met vuurwerk besluiten volgens mijn schoonzus opeens dat een douche pakken toch  geen kwaad zal kunnen en zelfs het scheerapparaat komt eraan te pas. Dochter lief verwent ze met de laatste modetips en er verschijnen na een uurtje toch echt heel wat knappe heren op de trap. Ze pakt de pot haargel en tot grote verbazing van mijn schoonzus knielen de neven eén voor eén voor haar neer en worden alle kuiven van gel voorzien tot je niet meer ziet hoe stug die kuiven eigenlijk zijn.

Mijn  broer die bij elke zwangerschap zeker wist dat dit een meisje werd en al een prachtige meisjes naam klaar had is al net zo erg. Hij is volgens mijn schoonzus al vroeg op pad naar de winkels gegaan voor oliebollen beslag en staat nu onder de carport oliebollen te bakken. Dat doen natuurlijk meer mensen maar de reden van mijn broer is gelegen in het feit dat mijn dochter hem vertelt heeft dat hij onwijs lekkere oliebollen bakt. Ja, je kunt het zielig vinden maar mijn broer is op zo’n moment gelukkig en waarom zou je hem niet laten?

Hoe stoer vind ik mijn neven vervolgens  als ze, aan het begin van de avond,  met elkaar mijn dochter mee tronen naar de kerk.  Ze lopen met jaszakken vol vuurwerk, door de regen voor ons uit. Zij is de koningin die tussen de neven in ergens in de kerk zit. Ik weet hoe kritische ze ondertussen de dienst volgt en met haar eigen overtuiging en zienswijzen kanttekeningen maakt bij alles wat gezegd en gedaan wordt. ( Later in de auto naar huis vertelt ze ons erover.)  Uit de kerk vandaan verdwijnt het volkje razendsnel de kerk uit en verschanst zich bij de Turkse – pizzeria aan de overkant van de straat. De lange slungel lijve worden nog even bijgevoerd, je kunt de oliebollen,  soep,  broodjes, salade, hartige taart en waar de tafel al niet vol mee stond niet meerekenen om een oudejaarsnacht mee door te komen.

Harde dreunen van vuurwerk begeleiden ons naar het huis van mijn broer. Mijn schoonzus vind dat mijn broer de jongens nu echt moet waarschuwen maar mijn broer denkt dat het wel los zal lopen. Gek genoeg is de aanwezigheid van mijn dochter het die hen geruststelt. Juist omdat zij erbij is zullen ze zich gedragen en meer opletten zodat haar niets overkomt. Nu zit ik daar overbluft, mijn dochter is de geruststellende factor voor de jongens van mijn broer?? Zo daar kan ik dan 2013 mee in.

De halve avond spelen we met elkaar het levende Cluedo spel. We jagen en speuren door het huis om de juiste aanwijzing te vinden waardoor we weten wie de moord heeft gepleegd, in welke kamer van het huis en welk wapen is gebruikt. De kinderen weten van geen stoppen, ze genieten ervan. Als de klok twaalf slaat is het tijd om het laatste vuurwerk de lucht in te schieten en elkaar een goed Nieuwjaar te wensen.

Om een uur of twee in de nacht rijden we naar huis terug. Mam nog even over die kerkdienst hé? Ja vertel maar… nou ik geloof wel in God hoor en dat op de beamer met die afgodsbeelden vond ik wel interessant maar overdrijven ze nu niet erg met…. dan volgt de kritiek, die ik al aankondigde. Het doet voor mij niets meer af van het cadeau wat ze geeft, ik geloof wel in God hoor, want God bestaat niet zomaar in het leven van mijn dochter.  Nog deze afgelopen week heeft ze me beelden laten zien die aantonen dat de aarde echt kan zijn ontstaan zonder God, om aan te tonen dat we prima zonder kunnen,  maar op 1 januari 2013 begint ze het jaar met Hem.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page